Weingut Immel – Rheinhessen helmi

16.5.2023 - Kategoriat: Ajankohtaista, Artikkelit, Tuottajista
Rheinhessen viinialue

Rheinhessen – viinialue loivien kukkuloiden laaksossa

Sulje silmät ja maalaa silmiesi eteen maisema, missä kahden joen reunustamat, kumpuilevat kukkulat, metsäpläntit ja säntilliset viiniköynnösrivit halkovat maisemaa. Tämä vehreä näkymä löytyy Rheinhessenista, Saksan suurimmalta viinialueelta. Täällä myös Immelin viinintuottajaperheen pitkän perinteen luomuviinit kypsyvät.

Rheinhessen sijaitsee loivien kukkuloiden laaksossa Rheingaun eteläosassa Rheinland-Pfalzin osavaltiossa. Aluetta rajaa kaksi jokea. Lännessä virtaa Nahe ja koillisessa kohisee Rein.

Tällä vehreällä, viininviljelyyn varsin suotuisalla Rheinhessenin alueella on valmistettu viiniä jo Rooman miehityksen ajoista lähtien. Alueella sijaitseekin osa vanhimpia saksalaisia viinitarhoja ja viininviljelyksellä on pitkät perinteet.

Nykyään Rheinhessen on Saksan suurin viinintuotantoalue 25 000 hehtaarin viljelysalueineen, eikä suuruus tule suotta. Alueen maaperä on hyvin hedelmällinen ja ilmasto muutenkin suotuisa viininviljelyyn. Onhan Rheinhessen on yksi Saksan lämpimimpiä alueita ja sadetta saadaan niukasti. Rehevät metsät ja jyrkähköt kukkulat suojaavat viljelyksiä. Mäkisyys tekee maaperästä otollista.

Valkoviinit kärjessä

Rheinhessenin alueella tuotetaan pääsääntöisesti valkoviinejä. Monipuolinen maaperä ja viininviljelylle suosiollinen ilmasto mahdollistavat kuitenkin lukuisien eri valkoviinirypälelajikkeiden viljelyn.

Puolikuivissa viineissä perinteisesti suosittu Müller-Thurgau sekä aromaattinen Riesling ovat alueen suosituimpia valkoisia lajikkeita. Viinitarhoista reilu kolmannes viljelee näitä kahta lajiketta.

Yleisimmin istutettu punainen lajike on tuottoisa, syvänpunaisia  viinejä tuottava Dornfelder. Muita perinteisiä, alueella kasvatettuja rypälelajikkeita ovat Silvaner, Grauburgunder ja Spätburgunder.

Tyylinä helppo lähestyttävyys

Rheinhessenin viinejä luonnehditaan monesti pehmeiksi, keskitäyteläisiksi ja miedon hapokkaiksi. Summa summarum – alueelta saadaan miellyttäviä, helposti lähestyttäviä viinejä.

Rheinhessen on perinteisesti ollut kuulu puolimakeista viineistään – muistatko Liebfraumilchin, -mutta nykyaikaisemmat, nuoret viinintekijät ovat lähteneet muuttamaan tätä perinnettä ja kuivat valkoviinit valtaavat alaa.

*Immel Bio Riesling Trocken Alkon tilausvalikoimassa

Alkon verkkokauppa painike
Immel Riesling Trocken

Luomulaatuinen Alkon tilausvalikoimista löytyvä uutuus, Immel Bio Riesling Trocken on Rheinhessenin tyyliin pehmeän hedelmäinen riesling raikkaan hapokkaalla puraisulla. 

Weingut Immel - Rheinhessen viinituottaja

Viinintekijä Georg Rieser:ille luomuviljely on sydämenasia

Weingut Immel – pitkät perinteet

Immelin viinituottajaperhe on yksi Rheinhessenin aluella pitkään vaikuttaneista viinitaloista. Jo vuonna 1754 perhe asettui alueelle, osti maata Westhofenin kukkuloilta ja sukelsi viininviljelyksen saloihin. Jo tällöin he huomasivat, että luomuviljely tuotti tulosta.

Myös nykyiselle viinitekijälle, rheinhessenilaiselle -tosin sekä Saksassa että Ranskassa kasvaneelle – Georg Rieser: ille, luomuviljely on sydämenasia. Hän on sitoutunut kontrolloituun, kestävän kehityksen luomuviljelyyn ja vaalii Rheinhessenin vehreitä viinialueita tulevia sukupolvia ajatellen.

Alkon tilausvalikoimista löytyvä, Immel Bio Riesling Trocken on Rheinhessenin tyyliin pehmeän hedelmäinen riesling raikkaan hapokkaalla puraisulla. Pitkässä jälkimaussa on vedet kielelle herauttavaa greippimäisyyttä. Viini on herkullista sellaisenaan nautittuna tai erilaisten kala, äyriäis- ja kasvisruokien kumppanina.

Aihealueet: