Grillattu tomahawk & gremolata
Täydellinen tomahawk-pihvi kypsyy grillissä
Tomahawk on mehevä ja näyttävä grilliherkku, josta riittää syömistä useammallekin nälkäiselle.
Kookkaiden pihvilihojen, kuten paksujen t-luupihvien ja kaupasta hyvin löytyvien komealuisten tomahawk-pihvien ollessa kyseessä ’reverse searing’ eli ns. käänteinen kypsennystapa pitää huolen siitä, että grillilihasta tulee täydellinen.
Perinteisesti pihviin paistetaan hyvät paistopinnat grillissä tai pannulla ja sen jälkeen liha kypsyy uunissa tai grillin epäsuorassa lämmössä valmiiksi. Käänteinen kypsennystapa kääntää sananmukaisesti kuvion päälaelleen.
Reverse searing toimii hämmästyttävän hyvin tomahawk-pihville. Älä jätä kokeilematta!
Reverse searing eli käänteinen kypsytys
Reverse searing saattaa aloittelijan korvaan kuulostaa vaikealta, mutta tätä tämä matalassa lämmössä tehtävä esikypsytys ei todellakaan ole. Tarvitset vain kookkaan lihakimpaleen ja sisälämpömittarit. Sen jälkeen homma sujuu kuin tanssi.
Reverse searing toimii näin: tuhti pihvi otetaan huoneenlämpöön noin tuntia ennen kypsennyksen aloittamista. Sisälämpömittari laitetaan pihvin paksuimpaan kohtaa ja uuni kuumennetaan 90–120 asteeseen.
Liha laitetaan uuniin hikoilemaan, kunnes mittari näyttää 48 astetta. Tämän jälkeen siirrytään tulikuuman grillin äärelle ja lihaan paistetaan upeat paistopinnat grillin kuumuudessa. Pihvi on valmis, medium rare, kun mittari näyttää 56 astetta. Huomioi se, että grillistä poistamisen jälkeen pihvi edelleen kypsyy hieman eli älä ylikypsennä sitä, vaan ota pihvi pois grillistä hieman ennen kuin se on täydellisimmillään.
Grillattu tomahawk, Ras el hanout -porkkanat ja gremolata
4-6 hengelle
Resepti: Mari Moilanen
Ainekset
1 (n 1 kg) Tomahawk-pihvi
1 ½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
Ras el hanout -porkkanat:
2 nippua naattiporkkanoita
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl ras el hanout -mausteseosta
½ tl suolaa
Gremolata:
2 ruukkua rakuunaa
1 ruukku lehtipersiljaa
5 valkosipulinkynttä
1 pieni sitruuna
2 dl oliiviöljyä
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
Ohje:
- Ota liha huoneenlämpöön reilu tunti ennen valmistamista.
- Pyyhi pinta kuivaksi. Kypsennä pihviä ensin 120 asteisessa uunissa noin tunti, kunnes sisälämpötila on 48 astetta. Grillaa kuumassa grillissä molemmin puolin, kunnes sisälämpötila nousee 56 asteeseen. Anna lihan vetäytyä hetki. Mausta mustapippurilla ja suolalla.
- Leikkaa porkkanoista naatit ja pese porkkanat. Leikkaa ne puoliksi ja pyörittele ras el hanout’lla maustetussa öljyssä. Grillaa napakan kypsiksi.
- Valmista gremolata. Revi yksi ruukku rakuunaa ja lehtipersilja sauvasekoittimen kulhoon tai tehosekoittimeen. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet, laita ne kulhoon. Raasta sitruunasta kuori ja purista mehua yksi ruokalusikallinen. Lisää mehu, oliiviöljy ja mausteet. Soseuta sileäksi kastikkeeksi. Hienonna joukkoon jäljelle jäänyt rakuuna.
Vinkki! Jos osa ruokailijoista haluaa lihan mediumina ja toiset kypsänä, voi lihasta leikatun viipaleen laittaa vielä kuumalle parilalle ja paistaa sen nopeasti kypsäksi asti molemmin puolin. Lihan voi myös kypsentää uunissa voidellulla uunipellillä 225 – 250 asteessa. Suosittelemme kuitenkin grillaamista, sillä valmistuksessa muodostuu melko lailla savua.
Domaine Bousquet Reserve Organic Malbec
Nappivalinta täyteläiseen ja mausteiseen makuun
Argentiinan kansallisrypäleestä, Malbecista, valmistettu huippulaatuinen luomuviini kruunaa tummalihaiset ateriat. Etenkin lammas, riista ja nauta grillattuna tai paistettuna viihtyvät tämän viinin seurassa oivallisesti.
Palkittu luomupunaviini Argentiinasta
Domaine Bousquetin viinitarhat sijaitsevat Argentiinan Tupungato Valleyssa, Andien juurella 1200 metrin korkeudessa, jossa vuoristotuulet ja suuret lämpötilanvaihtelut kehittävät rypäleisiin hyvän happorakenteen ja estää niitä pilaantumasta sateiden jälkeen. Lämpimät päivät ja viileät yöt tuovat tasapainoa rypäleiden sokerin ja happojen välille.
”Tyylikäs huippuviini”. -Viinilehti