Kanttarellikeitto

23.8.2023 - Kategoriat: Ruokareseptit

Kantarellikeitossa soi syksyn klangi

Kantarelli on yksi rakastetuimmista metsiemme aarteista. Ja miksikä ei, sillä se on toukaton, kaikkien tunnistama ja erittäin herkullinen ruokasieni. Satoisakin se on eli kun kerran iskee hyvään kantarellisuoneen, voi seuraavanakin vuonna palata runsaille apajille.

Kantarellit poimitaan nuorina ja napakoina. Sateella kantarellit imevät itseensä herkästi vettä, joten huolellinen esikäsittely eli veden poishöyrystäminen kuumalla pannulla on tällöin tarpeen ennen kokkailua.

Kantarelleista valmistuu jos jonkinmoisia herkkuja. Kantarellin herkkää makua ei kannata liialla maustamisella pilata, vaan sienen aromien tulee maistua, oli sitten kyseessä pasta tai crostini. Erityisen hyvin tämän lempeänmiedon sienen maku tiivistyy upeaksi samettisessa, sileäksi ajetussa kantarellikeitossa.

4 annosta

Ainekset

2 sipulia
4 dl (noin 60 g) kuivattuja kantarelleja tai noin 1 l esikäsiteltyjä tuoreita kantarelleja
4 rkl voita
6 rkl vehnäjauhoja
noin 1,2 l kanalientä
4 dl kermaa
2 tl suolaa
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä

Koristeeksi:

100 g ilmakuivattua kinkkua
persiljaa hienonnettuna

Ohje:

  1. Laita kuivatut sienet likoamaan vähintään tunniksi tilkkaan haaleaa vettä. Valuta sienet.
  2. Hienonna kuorittu sipuli. Kuumenna voi kattilassa ja kuullota sipulia sekä pilkottuja sieniä hetken aikaa.
  3. Ripottele päälle vehnäjauhot ja sekoita. Lisää vähitellen sekoitellen joukkoon kuuma kanaliemi.
  4. Keitä muutama minuutti. Lisää kerma ja kuumenna. Soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta keitto suolalla ja pippurilla maun mukaan.
  5. Koristele kuivalla pannulla rapeaksi paistetulla ilmakuivatulla kinkulla ja persiljalla.
Pyöristä kermaisuutta tammella:

Kantarellin hienostuneeseen makuun sopii hyvin sovitella jotain kivaa viiniä. Tämä kantarellikeitto on kerman aateloima, joten sopiva viini löytyy runsaammasta, tammen pyöristämästä valkoviinistä. Lue lisää Buttery Chardonnay -viineistä!

Edna Valley Central Coast Chardonnay

Barefoot Buttery Chardonnay

Runsas tammikypsytyksen pyöristämä viini, jonka mausta löytyy eksoottisen hedelmäisyyden lisäksi maussa on makeaa mausteisuutta ja toffeeta on täydellinen kumppani syksyn sienisadon kanssa nautittavaksi. Sopii upeasti myös runsaille kalaruoille sekä paistetulle tai grillatulle vaalealle lihalle.

Runsasta, kuivaa ja hedelmäistä makua tukee mausteisuuden lisäksi ryhdikäs hapokkuus, joka kantaa viiniä paahteisen trooppiseen jälkivaikutelmaan.

⭐️⭐️⭐️ ”Laadukas ja hyvin tehty. Edullinen ostos!” -Viinilehti

Kanttarellikeitto ja Barefoot Buttery Chardonnay
Aihealueet: